martes, 23 de noviembre de 2010

Punts de disseny

Neil Harbisson ha presentat avui la col·lecció de punts de llibre sonocromàtics que ha fet en motiu del 13è aniversari de la Biblioteca Pública Pompeu Fabra de Mataró. La biblioteca organitza el 4t Mercat d'intercanvi de punts de llibre.

"He agafat el cotxe, la càmera i el trípode i m'he dirigit cap a Mataró, direcció Plaça Granollers (pujant per Ronda O'donell) i he tombat al carrer de sobre de la biblioteca Pompeu Fabra. Realment és un d'aquells dies immaculats en els quals estàs tocat per la mà de Déu: un aparcament just davant i a la primera. Per tots aquells que siguin de Mataró o rodalies i freqüentin aquells entorns en vehicle de quatre  rodes, sabran del què estic parlant.

Aparco, cremallera de l'anorac amunt (és un dia d'aquells freds i ja són ben bé les 8 del vespre) i em dirigeixo cap a l'entrada de la biblioteca. Hi entro. L'ambient és més càlid i acollidor i vaig cap a la sala d'actes. Allà trobo una persona asseguda entre el públic, té una peculiaritat, porta una espècie d'antena electrònica al cap, és en Neil, em saluda amb el seu tímid somriure i m'assec al seu costat mentre m'explica amb un lleuger fil de veu quan farà la presentació. Estan realitzant una activitat, un nen i una nena, juntament amb 3 adults, llegeixen contes.

Després de degustar la lectura d'un escrit que parlava sobre la xocolata, amb els ulls tancats i amb una peça d'aquesta desfent-se dins la boca, ens hem dirigit cap a la taula on en Neil s'ha col·locat per presentar la col·lecció de punts de llibre que ha dissenyat en motiu del 13è aniversari de la biblioteca i els ha anat firmant, amb paciència,  a tota aquella gent que li demanava.

Més tard, quan han tancat la biblioteca, hem anat amb en Neil i un company seu, Andreu Català, a prendre alguna cosa a un bar. Allà hem estat parlant sobre idees i projectes comuns i debatent  sobre quin és el futur pel que fa a la programació, veient com una molt bona opció l'ús del programari lliure per desenvolupar projectes que puguin servir per ajudar a entendre quines sensacions viu en Neil des del seu punt de vista. Certament una tarda enriquidora."
                                                                                                 Roger Soldevila

Punts sonocromàtics from Xip Multicolor on Vimeo.

jueves, 18 de noviembre de 2010

Premis Creàtic 2010

Avui és la meva primera incursió dins del Tecnocampus de Mataró. M'he perdut enmig dels carrers que separen aquells edificis immensos que donen un nou perfil a la ciutat. Està pràcticament acabat, però encara hi queden restes de moviment de terra i algun solar en obres on la marca dels paletes hi és ben present. Després de voltar una estona, amb el trípode sota el braç, i veient les façanes dels edificis amb la llum de l' última hora de la tarda, he arribat a l'auditori on es lliuren els Premis Creatic 2010. Hi he entrat, he demanat per la Yolanda (persona a la qual vam demanar permís per poder assistir a l'acte) i en un ambient d'elegància i de nit de gala, on jo era l'únic que anava vestit amb un polar, texans i bambes, m'ha acompanyat cap a la sala on es faria l'entrega de premis. Allà, m'hi he trobat amb antics companys de TVM  i Maresme Digital; en Ferran, l'Oriol, en Jaume i  l'Esteban (de Claraboia Audiovisual, un dels encarregats de fer el grafisme de la vetllada).

He deixat els estris en un racó, he plantat trípode i he provat la nova incorporació de l'equip, la Cannon HD proporcionada pel SAV Foto de la UVic.

Més tard, ha arribat en Neil, acompanyat de la Moon i d'un altre amic. He fet un pla general captant com baixaven les escales i, de sobte, en Neil ha desaparegut. Al cap d'una estona, encuriosit, he decidit apropar-m'hi i m'he trobat la Moon i l'amic, però en Neil no hi era. Resulta que ha anat al lavabo! El veig sortir d'una porta, se m'acosta i acompanyat d'un somriure, em dóna la mà.  Hem estat intercanviant unes paraules, m'ha dit que no sabia què hi feien allà, que tot eren empresaris i que no hi pintaven res, que no sabia perquè havien vingut. Li he transmès unes paraules de suport, però jo crec que, en el fons, ell sap que va desencaminat i que ha fet bé presentant-se a aquest premi i venint, aquí, aquesta nit.  Vestit a la seva manera, amb uns pantalons que sonen a Do (blau cel), un jersei negre i aquelles sabates acabades en punta que el caracteritzen.

Un cop iniciada l'entrega, fent una mirada al públic des de la meva posició (al passadís lateral), es veu clarament una persona que destaca enmig de la llum tènue de la sala. Tot són americanes, vestits foscos i de gala, pentinats elegants...  en contrapartida, i a primer cop d'ull, en Neil, amb l'eyeborg al cap i el seu cabell ros, destacant entre la resta, com una premonició del que passarà.

Ha arribat el moment, tensió en l'ambient, suspens... "Primer Premi Creàtic 2010, amb 9.000 € de subvenció, un any a un despatx de la Incubadora del Tecnocampus i la creació de la pàgina web... Neil Harbisson i Moon Ribas, de la Fundació Cyborg!".
                     
                                                                                      Roger Soldevila

miércoles, 10 de noviembre de 2010

Entrevista a Peter Kese

El dissabte dia 6 de Novembre, ens vàrem trobar amb en Neil en un pis al carrer Roger de Flor de Barcelona, on havia quedat amb en Peter Kese, desenvolupador del segon eyeborg que ha utilitzat Harbisson al llarg de la seva etapa com a cyborg.
Com que en Peter es trobava a la ciutat, vàrem considerar molt interessant pel nostre projecte parlar amb una personalitat com ell, per tal de conèixer el funcionament d'aquest aparell tant peculiar, i alhora poder tenir un punt de vista més tècnic de la temàtica que tractem en el documental.  

Portar una caixa de focus de 25 kilos pel mig de Barcelona, tot un repte, pujar amb un ascensor de fusta, del segle passat, tota una aventura. Ens vam endinsar en un pis de portes i sostre alt, imponent, majestuós, acollidor. Vam caminar per un llarg passadís fins a arribar a un menjador amb una petita taula de ping pong al centre. Al fons, un balconet interior en el qual hi entrava la llum de primera hora de la tarda on vam acabar preparant l'espai per fer l'entrevista.  

Allà ens vam trobar amb Peter Kese,  va resultar ser una persona molt comunicativa, simpàtica, agradable i propera, que ens va facilitar molt l’entrevista i que ens va explicar amb molta claredat dades tècniques i biogràfiques de l'eyeborg i d'en Neil, contestant-nos tot allò que esperàvem extreure per al documental. 

Com a curiositat, dir que ens va acompanyar una traductora i intèrpret, l'Àngels, que de manera altruista ens dóna un cop de mà per preparar les entrevistes en anglès i aclarir dubtes del moment que puguin sorgir en les converses. Més que una entrevista, va acabar sent una vetllada molt interessant i fluïda entre tots els que ens trobàvem al rodatge. 

Per concloure el post, volem agrair molt sincerament l’actitud i l'entrega de Peter Kese envers nosaltres, a la nostra traductora, l'Àngels, per venir-nos a recolzar, a en Neil i el seu amic per facilitar-nos  l'espai de rodatge i a MapaSonor per recolzar-nos a nivell logístic.