viernes, 17 de diciembre de 2010

En busca del So del Taronger

Avui és un dia especial, l'estrena de l'obra del Sol del Taronger, guanyadora del 1r Premi a la Creació Escènica 2010 de Mataró, creada per Moon Ribas i Neil Harbisson.

Després de dinar ens hem dirigit cap al carrer Floridablanca amb carrer Prat de la Riba de Mataró, tal com ens ha explicat el Sr. Google Maps. No cal dir que no anava equivocat i ha encertat amb escreix la direcció. Ens trobem davant d'un edifici reformat i d'una rehabilitació de l'entorn considerable respecte fa uns anys; l'Ajuntament de Mataró ha habilitat l'espai de Can Gassol per fer-hi un Centre de Creació d'Arts Escèniques. Són les 5 de la tarda, mirant al cel podem gaudir d'un grup de núvols que dansen al so del vent creant formes majestuoses mentre, perdent la mirada en l'horitzó, veiem com es comença a fer fosc.

Ens dirigim cap a l'entrada de la plaça de Can Gassol, pugem unes escales i ens trobem un grup d'avis jugant a la petanca. A mà dreta hi queda el Centre. Trobem la porta oberta, hi ha tècnics preparant l'escenari, entrem i de cop ens trobem amb la Moon i en Neil, estan al camerino, ultimant els preparatius: estan fent una tria de mitjons de colors, fet que ens sobta una mica però intuïm que està vinculat amb l'obra. Amb prudència, els hem preguntat si els podrem gravar durant tota l'estona prèvia a l'estrena, mentre es maquillen i es preparen i no hi han posat inconvenient. Hem posat a carregar les càmeres i després de passar per la supervisió dels encarregats del recinte, hem començat a captar imatges de recurs.

Cal dir que avui és un dia especial, ja que gràcies a tot un seguit de peripècies, captant imatges de la banyera i els metrònoms que surten a l'obra amb un artefacte que ens han deixat els tècnics del recinte, l'Isaac i jo hem decidit concebre el JIR Travelling, una plataforma amb rodes que permeti fer travellings amb la càmera: en breu es posarà a desenvolupar el projecte amb el seu tiet de Manresa (fuster).

No desvetllarem els secrets de l'obra, ja que us convidem a anar-la a veure i a extreure la vostra percepció peculiar del So del Taronger,: és una obra que explora la relació dels humans amb el color i està inspirada en la història real d'en Neil, agafant de referència la seva manera peculiar de percebre el món. Les pròximes representacions seran a Barcelona (Antic Teatre: 20, 21,22, 23 de gener de 2011) i a Lleida (Teatre Escorxador: 27 de gener de 2011).

Ha estat gratificant poder viure en primera persona l'estrena de l'obra, captant els moments anteriors a l'inici, aquells nervis inevitables previs a qualsevol aparició en públic i inherents a tota persona humana, veure com en Neil i la Moon, després de fer l'assaig general i corregir petits detalls, han fet l'obra de manera impecable i han acabat rebent el càlid i acollidor reconeixement del públic després de viure i experimentar una simfonia de colors. Enhorabona!

Avui, a l'estrena, han vingut personalitats com en Pau Riba i en Pep Bou. Just abans de l'inici la segona sessió, en Neil ens ha dit que en Pau Riba havia arribat (és una de les persones que volem entrevistar de cara al documental). Ens han presentat, li hem explicat el projecte i li hem demanat per entrevistar-lo: ens ha dit que ens posem amb contacte amb ell de cara al gener. Realment un dia gratificant i productiu!


Article relacionat (Tribuna Maresme).

No hay comentarios:

Publicar un comentario